Дијамант продаден за рекорден 71 милион долари

05.04.2017 13:24

Оваа цена е рекордна за кој било скапоцен камен. Дијамантот го купила хонгконшката компанија за скапоцени камења Чоу Таи Фук, добивајќи го наддавањето во натпревар со други два понудувачи, соопшти аукциската куќа.

Дијамантот наречен „Розова ѕвезда", којшто има 59,6 карати беше продаден на аукцијата на „Сотбис“ во Хонг Конг, за 71,2 милиони долари.

Оваа цена е рекордна за кој било скапоцен камен. Дијамантот го купила хонгконшката компанија за скапоцени камења Чоу Таи Фук, добивајќи го наддавањето во натпревар со други два понудувачи, соопшти аукциската куќа.

Дијамантот пред наддавањето беше проценет на 60 милиони долари. Тоа е најголемиот совршено блескав розов дијамант којшто кога било е ставен на проценка во Американскиот гемолошки институт, додаваат оттаму.

Дијамантот првпат требаше да биде продаден за уште повисока сума - 83 милиони долари, во Женева пред три години, но продажбата пропадна оти купувачот непосредно потоа банкротирал.

„Розовата ѕвезда" е ископана во Африка во 1999. 

Претходниот најскап дијамант беше „Опенхајмер блу", продаден за 57,6 милиони долари.