Полска

Годишнина од ослободувањето на Аушвиц

27.01.2023 13:09

Преживеаните од логорот Аушвиц-Биркенау ја одбележаа 78-годишнината од ослободувањето при крајот на втората светска војна...

Преживеаните од логорот Аушвиц-Биркенау ја одбележаа 78-годишнината од ослободувањето при крајот на втората светска војна.

За време на нацистичката окупација, во логорот се вршело систематско погубување на Евреи, Полјаци, Роми и заробеници од други националности.

Во гасните комори загинаа над еден милион луѓе пред да биде ослободен од советските трупи во 1945 година.