Сојата и нејзиното значење во исхраната

23.03.2023 09:32

Сојата е годишна тревна култура која припаѓа на семејството на мешунките. Кина се смета за нејзина татковина. Како и многу мешунки, сојата е извор на вредни растителни протеини и други корисни материи...

Сојата е едно од најстарите култивирани растенија во  фамилијата на мешунки. Плодовите на ова уникатно растение содржат повеќе од 30% протеини, кои имаат најдобра комбинација на амино киселини. Сојата е богата со лековити и хранливи материи.

Сојата е годишна тревна култура која припаѓа на семејството на мешунките. Кина се смета за нејзина татковина. Како и многу мешунки, сојата е извор на вредни растителни протеини и други корисни материи. Неговата употреба во прехранбената индустрија во многу земји овозможи да се произведе широк спектар на производи: сирење, млеко, чоколадо, урда и месо од соја. Но, не е сè толку едноставно – дискусиите на лекарите и нутриционистите за придобивките и штетите од сојата досега не стивнуваат.

Сојата е одличен гарнир и основа за чорби и супи од зеленчук. Варената соја се користи за правење вкусни котлети. Здравиот соја сос може да биде одлична замена за солта. Природните производи од соја содржат растворливи влакна кои му се потребни на човечкото тело. Месото од соја е одличен додаток на тестенините и житариците. Сува крема од соја е дизајнирана да им даде на супите специфичен вкус.

Сојата помага да се отстранат радионуклидите и солите на тешките метали од телото. Затоа, активно е вклучено во исхраната во региони со неповолни еколошки услови или со зголемена радиоактивна позадина. Ова е пожелен производ во менито на пациенти кои страдаат од дијабетес, бидејќи сојата влијае на производството на инсулин од панкреасот, го подобрува неговото функционирање

Маслото од соја е исклучително корисен производ кој содржи голема количина на витамини, минерали и биолошки активни супстанции. Во земјите на Индокина се користи околу 6 милениуми, а во Европа стана познат дури во 20 век. Маслото од соја се произведува со пресување и екстракција на соја. Тој е рафиниран и дезодориран, давајќи му квалитети на потрошувачите.

Маслото од соја има слама-жолта боја и лесен пријатен мирис. Се користи за производство на лецитин – состојка на храна, сапун, лекови, бои, пржени во масло од соја, додадени во салати, печива. Содржината на калории од 100 g од овој производ е 889 kcal. Се смета за шампион во содржината на токоферол и елементи во трагови во споредба со маслиново и сончогледово масло. 

Катерина Стојановска Десковска