здравје

Здравствени придобивки од овесот

27.03.2023 10:01

Поголемото внесување на житни култури како овесот е поврзано со помал ризик од зголемување на телесната тежина и дебелина. Богат е со бета-глукан, кој се покажа во повеќе студии дека го намалува нивото на холестерол...

Овесот е цело зрно, научно наречено Avena sativa. Богат е со бета-глукан, кој се покажа во повеќе студии дека го намалува нивото на холестерол. Друг здравствен ефект што му се припишува на овесот е неговата способност да одржува здраво црево преку зголемување на фекалната содржина. Овој ефект се должи на нерастворливите влакна во овесот, што за разлика од растворливите влакна, не се растворливи во вода и затоа не формираат супстанција слична на гел.

Се проценува дека овесот ја зголемува тежината на столицата за 3,4 грама на еден грам диетални влакна. Поголемото внесување на житни култури како овесот е поврзано со помал ризик од зголемување на телесната тежина и дебелина.

Покрај тоа, суровиот овес содржи антихранлива фитинска киселина, која се врзува за минерали како железо и цинк, што го отежнува вашето тело да ги апсорбира.

Иако суровиот овес е безбеден за јадење, се препорачува да го натопите во вода, сок, млеко или алтернатива на млеко за да избегнете несакани ефекти. Зрната од овес се варат многу бавно, затоа луѓето претпочитаат овесна каша.

Овесна каша често се јаде за појадок во форма на овесна каша. Оваа каша лесно се подготвува со вриење на снегулки во вода или млеко. Овесната каша е меѓу омилените намирници на бодибилдерите и спортистите бидејќи содржи јаглехидрати кои апсорбираат бавно, или сложени јаглехидрати.

Овие сложени јаглехидрати ви даваат постојана енергија, додека високата количина на влакна ви дава брзо чувство на ситост. Порција овесна каша има до 8 g протеини.