Здравје

Бамја еден од најдобрите зеленчуци

06.04.2023 11:13

Во Ајурведа, бамјата се смета за сатвична храна, така што е една од најдобрите видови зеленчук што може да се консумира...

Во Ајурведа, бамјата се смета за сатвична храна, така што е една од најдобрите видови зеленчук што може да се консумира. Да не спомнуваме дека е одлично за сите три доши, така што секој може да има корист од неа.

Здравствени придобивки од бамјата што може да ги придобиеме е дека го ублажува запекот, бамјата содржи растворливи желатинозни влакна наречени „муцилажа ′′.

Муцилажата се наоѓа само во растенијата. Муцилажата е растворливо влакно и затоа делува на омекнување на фекалиите и полесно елиминирање. Исто така, ги подмачкува ѕидовите на стомакот за да ги придвижи фекалиите без непријатност, отоци или болки во стомакот. Го контрола чувството на глад и поттикнува слабеење, овие растворливи влакна исто така помагаат подолго да се чувствувате сити.

Богат со хранливи состојки и витамини: богат е со витамини А, Ц, К, калциум, па дури и антиоксиданти. Не само што му помага на здравјето на коските, туку и ве прави да изгледате помлади. Витаминот Ц ви дава имунолошка заштита кој е особено корисна помеѓу годишните времиња како сега.

Ја стабилизира гликозата кај дијабетичарите, докажано е дека ги стабилизира нивото на гликоза во крвта преку ноќ, ја впиваат водата и наутро ја исфрлаат од телото. Дефинитивно не е лек за дијабетес, но може да се користи за одржување на здравјето.

Борба против заморот затоа што е богата е со антиоксиданти, поттикнува акумулација на гликоген. Колку повеќе гликоген имате, толку подолго е потребно за да се одморите.

 

 

 

 

*Фото : Старе сорте семена