Бокс

Американските боксери се повлекоа од светската асоцијација

27.04.2023 21:33

Американската боксерска федерација (USA Boxing), која ја претставува најуспешната земја во олимписката историја на овој спорт, се повлече од членство во Меѓународната боксерска асоцијација (IBA) и ќе ѝ се приклучи на отцепената федерација Ворлд Боксинг (World Boxing)...

Американската боксерска федерација (USA Boxing), која ја претставува најуспешната земја во олимписката историја на овој спорт, се повлече од членство во Меѓународната боксерска асоцијација (IBA) и ќе ѝ се приклучи на отцепената федерација Ворлд Боксинг (World Boxing). Мајк Мекати, извршен директор на USA Boxing, напиша во писмо до членовите дека повлекувањето во стила стапува веднаш.

Федерацијата Светски бокс е регистрирана во Швајцарија. Организацијата е основана овој месец од земји, вклучително САД и Велика Британија, загрижени за олимписката иднина на боксот, Мекаати рече дека одборот на боксот на САД едногласно ја одобрил резолуцијата за суспендирање на членството, обвинувајќи ја ИБА дека не ги почитува принципите на нејзиниот устав и дека не ја почитува Олимписката повелба и Олимпиското движење.