Солта и нејзината штетност
Храната со високо ниво на сол е штетна за здравјето. Тешко е да се замисли храна без сол, но луѓето не секогаш ги посолувале месото и зеленчукот...

Не секоја сол е штетна. Таа е штетна затоа што се добива со хемиски третман на морска сол – тоа е чист натриум хлорид. Таквата сол се смета за многу агресивна за телото, па препорачливо е да се избегнува. Што се однесува до природната сол (морска или хималајска), таа е богата со минерали и железо и не е штетна во разумни количини.
Вишокот на сол може да се акумулира во бубрезите во форма на камења, да ја задржи течноста во организмот и да го зголеми крвниот притисок, што е погодно за разни проблеми за организмот. Вишокот на сол, исто така, негативно влијае на срцето и крвните садови. Исто така доведува до манифестација на целулит и го инхибира процесот на губење на тежината.
Вкусот на сол е сè уште многу зависен од формата на кристалот, така што во некои продавници можете да најдете многу зачини и гурмански соли – сето ова е сосема природен производ.
Видот на сол зависи од минералите. Еден од најчестите видови се розовите и црните соли од Хималаите.