Стил

Блог вести

 • Стил 26.01.2021 16:55

  Легенди за ружата- кралицата на цвеќињата

  Кралицата на цвеќињата, присутна на најважните настани во нашите животи, култната ружа, трендафил или роза е најопеаното цвеќе. Ружите ги има во речиси сите бои на спектарот, преку 30 илјади видови.Тие се едни од најстарите познати цвеќиња.

 • Стил 05.01.2021 16:15

  Како настанал приборот за јадење

  Лажиците се користени за јадење уште од палеозоикот. Праисториските луѓе најверојатно користеле школки и вдлабнати парчиња дрво како лажици. И грчкиот и латинскиот збор за лажица „коклеа“ значат спирално обликувана куќичка од полжав.

 • Стил 24.12.2020 10:49

  Дали жените се подобри во мултитаскинг од мажите?

  Резултатите од повеќе студии потврдија дека не само жените ја имаат оваа способност. Постојат разлики во брзината на обработка на информации, просторна ориентација и интелигенција на флуиди. Сепак, тоа не е клучно во овој случај.

 • Стил 23.12.2020 14:33

  Како изгледа Белата куќа за време на божикните празници

  Божиќните традиции на семејството на претседателот на САД се менуваат со текот на годините. Така, некогаш во оваа куќа се организирале битки со снежни топки, но тоа повеќе не се практикува.

 • Стил 18.12.2020 10:15

  Како да се избере вистински подарок за детето

  Играта претставува важна компонента во растењето на децата. Преку играта учат и развиваат нови вештини. Низ играта децата истражуваат и експериментираат. Играта е простор низ кој се искажуваат и се докажуваат, тогаш се целосно свои.

 • Стил 16.12.2020 17:24

  Аметист-камен на духовното прочистување

  Поради својата виолетова боја аметистот е еден од најпопуларните минерали. Аристотел го користел како средство за лекување од алкохолизам. Во средниот век бил омилен кај црковните лица. Ако се наоѓал на прстените на бискупите значело духовно прочистување.

 • Стил 11.12.2020 12:05

  Aхат- симбол на здравје, благосостојба и долговечност

  Исклучителните својства на кристалите и новните позитивни ефекти на човекот се познати неколку илјади години. Нивната лековита и исцелителска моќ и вредности, ги препознале древните Египќани, Грци и Римјаните. Тие правеле накит и амајлии за лекување различни здравствени тегоби.

 • Стил 08.12.2020 12:05

  Зелениот жад- камен што ги балансира емоциите и носи хармонија

  Жадот е најценетиот полускапоцен камен во Далечниот Исток. Оваа поврзаност со жадот постои со векови. За време на династијата Хан најбогатите Кинези понекогаш ги закопувале во облека обложена со жад и опточена со злато со верување дека така телото нема да им се распадне.

 • Стил 04.12.2020 10:39

  Син сафир- камен на мудроста, љубовта, мирот

  Скапоцените и полускапоцените камења не се само украс и статусен симбол туку поседуваат и одредени енергетски вибрации. Историските записи не потсетуваат дека древните народи ги користеле нивните моќи.

 • Стил 04.12.2020 10:26

  Поради пандемијата со коронавирус Кралицата Елизабета ќе го помине Божиќ во Виндзор

  Наместо тоа, кралицата и војводата од Единбург ќе го поминат Божиќ во Виндзор. Секоја година кралската двојка ја поминува сезоната на празници и Новата година со своето семејство на приватен имот од 8.000 хектари во Норфолк.

Pages