Здравје

Блог вести

 • Здравје 02.03.2021 17:26

  Какво влијание имаат боите врз човекот

  Многу е важно со какви бои е обоен нашиот простор кој не опкружува, домот, работното место, училиштата, просторот во кој се одмараме , учиме, готвиме, јадеме... Многу студии ја потврдуваат психолошката, физиолошката, биолошката и естетската функција на боите.

 • Здравје 02.03.2021 11:51

  Зошто е добро да се јаде темно чоколадо?

  При подготовката на чоколадото, темното чоколадо ја задружува природната концентрација на маснотии од семето и ги има задржано сите микронутриенти, додека белата чоколада е составена само од какао маснотијата и млечните протеини и маснотии.

 • Здравје 01.03.2021 15:43

  Животни навики за здраво срце

  Срцето е орган од кој нѝ зависи животот, низ кој ја проживуваме секоја емоција, кој се полни со сиот наш живот и затоа треба да го чуваме.

 • Здравје 25.02.2021 11:05

  Дали и колку ви значи што мислат другите за вас

  Знаеме  дека сликата што ја имаат другите за нас, не е нашиот вистински одраз, како оној во огледало. Исто така знаеме дека нашата уникатност и верност кон себе си и своите ставови се остварува преку искрени постапки и тогаш кога одлуките што ги носиме не поминуваат низ филтрите на други луѓе.

 • Здравје 22.02.2021 16:29

  Протеини во ќесички- да или не

  Пролетта  е период кога поинтензивно се вежба за да се формира фино градено мускулесто тело. А покус пат за да се постигне тоа, меѓу другото е користење протеини во прав, во кесички. Колку се корисни или штетни ваквите вештачки додатоци на исхраната?

 • Здравје 19.02.2021 14:21

  Зошто е човек леворак или деснорак останува и денес една од најголемите мистерии на човечкиот род

  Што е различно кај левораките луѓе од другите. Меѓу народот постои приказна дека левораките луѓе се покреативни и дека имаат повеќе способности за превземање нови чекори, идеи.

 • Здравје 15.02.2021 12:07

  Како да се исчисти негативната енергија од домот?

  Со векови е познато дека местото на живеење има силно влијание на човечкото биополе. Кога се одбира простор за живеење треба да се води сметка за штетните зрачења од  космичката енергија или од техничките зрачења, од подземните води но и за енергијата на претходните станари.

 • Здравје 12.02.2021 16:14

  Умереното консумирање вино ја намалува смртноста од кардиоваскуларни болести

  Виното е пијалак добиен со ферментација на грозјето, плод на растението лоза.

 • Здравје 11.02.2021 16:01

  Корен од ѓумбир како зачин и лек

  Ѓумбирот кој на латински се нарекува Zinziber oficinale, е ароматична и лековита билка која што потекнува од Азија. Делот што најмногу се употребува е коренот кој има лут и ароматичен вкус. Коренот на ѓумбирот може да се конзумира свеж , сув или во прав, во капсули или како сируп и масло.

 • Здравје 10.02.2021 15:59

  Како влијае околината врз гените?

  Единствената комбинација на гени која ни е доделена како на лотарија одредува дали ќе бидеме ниски или високи, дали ќе имаме склоност кон наука, музика, уметност, спорт, дали имаме предиспозиции за одредени болести. Но, она што во моментов не прави тоа што сме, не се само гените.

Pages