Здравје

Блог вести

 • Здравје 21.12.2021 17:08

  Железото- важен минерал

  Железото е есенцијален минерал за добро здравје. Има неколку важни функции, од кои главна е пренесувањето на кислородот низ телото, како и учеството во изградбата на црвени крвни зрнца.

 • Здравје 17.12.2021 14:24

  Витамини за рамен стомак

  Мастите на стомакот се таложат поради прејадување и недоволна физичка активност. Но, научниците тврдат дека ова може да биде предизвикано и поради недостаток на витамини.

 • Здравје 01.12.2021 11:01

  Какво влијание имаат исхраната и физичката активност врз имунитетот?

  Имунитетот е способност на човечкиот организам да се брани од инфекции и болести. Имунолошкиот систем е составен од различни клетки, ткива и молекули.

 • Здравје 29.11.2021 10:58

  Придобивки од конзумирање на зелка

  Овој зеленчук се одгледува низ целиот свет илјадници години и може да се најде во различни јадења, вклучувајќи кисела зелка, сарма, подварок, салата. Покрај тоа, зелката буквално е натоварена со витамини и минерали.

 • Здравје 04.11.2021 10:12

  Потреба од добар сон

  Количината на сон што ни треба во текот на ноќта најмногу се одредува според нашата возраст, но на потребата за спиење влијаат и целокупното здравје, животните навики и одредени нарушувања.

  Различни нарушувања и здравствени состојби можат да предизвикаат зголемена потреба за спиење.

 • Здравје 26.10.2021 15:13

  Колку е здрав ајварот?

  Сезоната на зимници е во полн ек. Воздухот мириса на печени пиперки, што и дава посебна атмосфера на есента и потсетува на топлината на домот во студените зимски денови.

 • Здравје 22.10.2021 10:22

  Ајдучка трева – кралица на билките

  Ајдучката трева е кралица на билките, таа во старите книги за лековити растенија е запишана како „лек против сите болести”.  Затоа таа се користи таму каде што ништо не помага и каде што повеќе нема надеж. Ајдучката трева  може да се најде како бела и жолта.

 • Здравје 20.10.2021 10:15

  Кантарион и негови лековитости

  Жолтиот кантарион е долгогодишно растение, високо 30-100 сm. Има цврсто, аглесто и разгрането стебло и цветови со темножолта боја, коишто имаат 5 венечни листови, многу толчници и прашници. Листовите се спротивно положни, долгнавесто јајцевидни, голи, со светлозелена боја.

 • Здравје 12.10.2021 11:02

  Витамини и минерали кои е корисно да ги земате во есен и зима

  Витамините и додатоците во исхраната, во договор со вашиот лекар, би било добро да се земаат преку целата година, но на некои треба да им се обрати повеќе внимание во есен и зима. Тие исто така ќе помогнат да се зајакне имунитетот.

  Витамин Д

 • Здравје 29.09.2021 11:41

  Зелен чај – здрав напиток

  Зелениот чај е неверојатен извор на здравје и постојат многубројни истражувања кои го докажале тоа. Тој е моќен антиоксиданс кој што треба да биде дел од секојдневната исхрана.

Pages